Male and female drivers after car accident on road

Asigurare online

Asigurarea RCA

Ce este asigurarea RCA si ce prevede aceasta?

Echipa FLY TEAM te poate consilia intotdeauna cu privire la riscurile la care esti expus si iti poate recomanda cumpararea protectiei adecvate …

Afla mai mult

Cand esti la volan, sub stresul unui trafic aglomerat, in care esti expus riscului unui accident, polita obligatorie de raspundere civila auto, pe scurt RCA, este cel mai bun aliat. Desi o asigurare RCA este una obligatorie, nu toate companiile de asigurari ofera aceleasi servicii. Consultantii DESTINE BROKER DE ASIGURARE – REASIGURARE te pot ajuta sa iti alegi asiguratorul RCA, astfel incat, atunci cand esti implicat intr-un accident rutier de care esti vinovat, raspunderea ta sa fie protejata la standarde de cea mai buna calitate.

Incheierea politei RCA

O asigurare RCA are un scop bine definit – pagubitul in urma unui accident auto trebuie sa primeasca, in mod obligatoriu, despagubiri pentru daunele suferite (materiale, vatamari corporale), indiferent de situatia materiala a celui care a produs evenimentul.

Polita RCA se incheie pentru toate autovehiculele inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania.

Asiguratori autorizati sa incheie polite RCA

Companiile de asigurari autorizate de catre ASF sa emita polite RCA sunt: Allianz-Tiriac, Asirom, City Insurance, Euroins, Groupama Asigurari, Generali Romania,Watford Insurance, Omniasig, Uniqa Asigurari si Grawe Romania.

Pretul RCA

Preturile politei RCA sunt stabilite de fiecare asigurator autorizat sa vanda acest tip de asigurare si iau in calcul diverse elemente, cum ar fi capacitatea cilindrica a autovehicului, istoricul accidentelor (sistemul bonus-malus), varsta celui care incheie asigurarea, limitele de raspundere ale politei etc. Sistemul bonus-malus este un factor important in calcularea pretului politei RCA, pentru ca arata istoricul asiguratului in ceea ce priveste daunele cauzate intr-o anumita perioada de referinta. Toate politele RCA sunt inscrise de catre asiguratori in baza de date CEDAM, in care exista, de asemenea, istoricul daunalitatii, incepand cu anul 2010.

Pretul unei polite RCA este unic, fie ca aceasta a fost achizitionata direct de la asigurator, fie ca a fost cumparata prin intermediul unui broker.

Riscuri acoperite

Riscurile acoperite de polita RCA, potrivit legislatiei in vigoare, sunt urmatoarele:

  • pagube materiale, vatamari corporale sau deces, produse tertilor din culpa asiguratului
  • pagubele produse ca urmare a lipsei de folosinta a autovehiculului avariat
  • cheltuielile de judecata efectuate de persoana prejudiciata

Limite de despagubire

Polita RCA are urmatoarele limite de despagubiri:

  • 1.220.000 EUR/eveniment, pentru pagube materiale
  • 6.070.000 EUR/eveniment, pentru vatamari corporale si deces

Riscuri Excluse

Asiguratorul nu acorda despagubiri pentru:

In situatia in care persoana prejudiciata a contribuit din culpa la producerea accidentului sau la marirea prejudiciului, cel chemat sa raspunda va fi tinut raspunzator numai pentru partea din prejudiciu care ii este imputabila – culpa comuna. In astfel de situatii intinderea raspunderii fiecarei persoane va fi cea constatata prin orice mijloc de proba.

In situatia in care nu se poate stabili intinderea raspunderii fiecarei persoane, aceasta se va stabili in cote egale, in raport cu numarul partilor implicate in accident, fiecare parte avand dreptul la despagubire in proportia in care nu s-a facut raspunzatoare de producerea accidentului.

Sistemul bonus malus

Prevede stabilirea tarifelor de prima de asigurare RCA in functie de istoricul asiguratului in ceea ce priveste daunele cauzate intr-o anumita perioada de referinta. Cu alte cuvinte, cei care provoaca daune vor plati mai mult pentru asigurarea RCA iar cei care nu produc nicio dauna vor fi recompensati prin reducerea primei tarifare la RCA.

Exista 8 clase de Bonus si 8 clase de Malus. Fiecarei clase in parte ii corespunde un procent anume de reducere sau de majorare a tarifului de prima la asigurarea RCA.

Se poate intampla ca, doar dintr-o mică neatenție la volan, un conducător auto să producă daune de o valoare ridicată, astfel încât să nu fie capabil să le suporte din bugetul propriu, ceea ce ar duce la litigii, uneori de lungă durată şi cu costuri mari, sau ar atrage alte tipuri de sancțiuni asupra sa.

Răspundere Civilă Auto(RCA) reprezintă asigurarea prin care se asigură terța persoana prejudiciată din cauza unui accident auto produs din vina asiguratului.

Asigurarea RCA este obligatorie pentru persoanele fizice și juridice ce dețin un automobil înmatriculat în România.

Despagubirea depinde de natura accidentului care a avut loc. În cazul în care accidentul s-a produs numai între două autovehicule și s-a soldat numai cu pagube materiale, nu este necesar ca documentele de despăgubire să fie întocmite de Poliție, se poate întocmii constatare amiabila și semnat de posesorii autovehiculelor implicate în accident. Formularul va fi apoi depus la compania de asigurări, care va elibera documentele necesare reparării autovehiculului.

RCA se poate încheia pe 12 luni, sau multiplu de 1 luna.

Prețul pentru o asigurare de răspundere civilă obligatorie este influențat de mai mulți factori, nu doar de capacitatea cilindrică a mașinii, cum se făcea înainte.

Anumite variabile sunt independente de acțiunile noastre (vârstă, zona geografică, stare civilă, dacă suntem persoană fizică sau juridică etc), iar anumite variabile sunt determinate direct de comportamentul nostru, cum ar fi istoricul accidentelor pe care le-am avut. Cu cât perioada în care nu am provocat accidente este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele că polița RCA să scadă.

Modificarea legislației RCA a introdus pentru consumatori noi noțiuni, așa cum este cea referitoare la asiguratul cu risc ridicat. Acesta este persoana pe care cel puțin 3 asigurători o încadrează într-o clasă de risc superioară și îi ofertează un tarif de primă de N ori mai mare decât tariful de referință. Un asigurat cu risc ridicat se poate adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare și alocarea unui asigurător în vederea încheierii contractului RCA. Asiguratul are obligația de a furniza date corecte la momentul încheierii poliței RCA, în caz contrar asigurătorul având dreptul de a recalcula prima de asigurare și a o modifica, cu notificarea prealabilă a asiguratului.

 

Întrebări frecvente despre RCA

Pe ce perioade de timp se poate încheia o asigurare RCA?

Pentru vehiculele inmatriculate ori inregistrate in Romania, pe o perioada cuprinsa intre 1 luna si 12 luni, multiplu de o luna, dupa caz

De ce este asigurarea RCA obligatorie?

Toate persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România au obligația de a încheia asigurarea RCA și de a aplica pe parbrizul vehiculului într-un loc vizibil din exterior vigneta primită odată cu polița de asigurare.Scopul acestei asigurări este ca cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba.

Unde este valabilă asigurarea RCA?

Asigurarea obligatorie RCA este valabilă cel puţin pe: teritoriul României, teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European, teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional.

Despagubirea, in caz de accident auto

În conformitate cu legislația în vigoare, asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă.

Cum se incaseaza despagubirea?

Plata despagubirilor se poate face fie direct catre service-ul auto care ti-a reparat masina, fie asiguratorul iti poate plati o suma de bani, pe care sa o folosesti pentru a achita reparatia.

Cum este calculata prima unei polite RCA?

Primele de asigurare pentru RCA sunt influentate de varsta soferului, tipul si marca autovehiculului, cilindree. Unii asiguratori iau in consideratie si judetul sau localitatea in care locuieste soferul autovehiculului, existand statistici ale zonelor cu accidente frecvente, deci risc ridicat pentru asigurator.